MENI

GRANE JOGE

                            GRANE JOGE


Najpre treba razumeti da je Joga jedna i jedinstvena. Svaka podela na grane, stilove, nivoe, slojeve, faze(aštange), tipove i sl. je samo uslovna, u smislu da neki jogiji imaju veću sklonost ka jednom aspektu joge, a neki drugi jogiji ka nekom njenom sasvim drugom aspektu ili dimenziji. Na zapadu se to ne shvata dovoljno jasno, i zato moram da naglasim da baviti se jednom granom jogom ne isključuje bavljenje i drugim njenim granama, a takođe i ako suzite svoj rad na jednu granu joge, svaka joga posebno ima u sebi već sadrzane u nekoj manjoj ili većoj meri i ostale grane ili tipove joge.

                                                 Princip bhakti se pojavljuje u svim jogama

Razmotrimo na primer osnovni princip bhakti iz Bhakti Joge. Recimo u Radža Jogi u 2. stepenu Niyame imate princip Išvara Pranidhane - ili predanost Išvari, što je očigledno princip Bhakti (ljubavi, odanosti, predanosti, i posvećenosti) ili Devocije. U Gjana Jogi u njenom 3. stepenu tzv. Šat Sampati (6 blaga), imate princip Šradha ili poverenja, vere (u svete spise, jogu i učitelja). U Karma jogi to je princip posvećenog služenja ili rad posvećen najvišem idealu (jogi, humanosti, društvenom dobru i sl.). Isto je sa ostalim jogama.

Tako, ako Jogu najšire podelimo, možemo reći da ima 4 osnovne grane ili tipa, jer i sam čovek ima 4 osnovne osobine ili sklonosti. To je sklonost intelektu (razumu, samoanalizi, filozofiji, istraživanju) ili Gjana Joga, sklonost emocijama(posvećenosti, zaljubljenosti, žrtvovanju, ceremoniji, predaji) ili Bhakti Joga, sklonost ka radu (angažovanju, akciji, građenju) ili Karma Joga i sklonost ka psihologiji i radu na sebi (samoposmatranju, udubljivanju, samokontroli) ili Radža Joga.

Postoje i neki manje poznati joga sistemi ili grane joge, koje bi se isto mogle nazvati kompletnim jogama, mada ih primenjuju samo izvesni joga specijalisti, a to su Mantra Joga, Swara Joga, Hatha Yoga i Nada Joga, a takođe i potpuno izgrađeni sistemi joga vežbanja (napredne joga tehnike) kao recimo Joga Nidra, Prana Vidja, Šatkarme(tehnike pročišćenja) ili drevne Tantre (ritualna Joga). Sem ovih koliko toliko poznatih grana joge i tehnika, postoje i nekoliko visoko spiritualnih joga, koje se tradicionalno predaju samo visoko posvećenim učenicima joge, od strane kompetentnih učitelja (Joga ačarya ili Gurua), a to su Kundalini Yoga, Laya Joga, Kriya Joga, i Guru Joga.

Kontakt informacije

 • Naziv kompanije:
  OBRAZOVNI CENTAR - ULTRA NOVA WELLNESS STUDIO

 • Adresa:
  Beograd: Durmitorska 19; Novi Sad: Vase Pelagića 1, SEDIŠTE: Novi Sad, Save Kovačevića 3/5, 060/7671174, 069/767-114

 • Kontakt telefon:
  060 767 1174

 • E-mail:

 • jovanboj@yahoo.com

Foto galerija