MENI

FITNESS

                               FITNESS
Većina ljudi se fitnesom bavi da bi vizuelno dobro izgledala.Prvi korak ka odlasku u fitnes centar obično se učini posle viđenja svog odraza u ogledalu.Naravno da nije loše pronaći motiv za vežbanje i u fizičkom izgledu, ali ukoliko sagledamo i neke druge faktore koji utiču na naše zdravlje ili funkcionisanje uopšte, videćemo da postoji  još mnogo razloga za fizičku aktivnost.

                                        FITNES U REKREACIJI

Termin ili nov način vezbanja, stil života i filozofija, slobodno vreme i društvo, status i imidz, zadovoljstvo, potreba i raspoloženje, dobra pripremljenost u sportu, dobra kondicija, aktuelnost, savremenost i profitabilnost, modni trend. Možemo slobodno reći da je fitnes više ili manje sve od gore navedenog.

Biti " fit", podrazumeva niz korelativnih faktora: dobar fizički izgled, dobro psihičko stanje i funkcionisanje u životnoj sredini.Reč " fitness" je anglosaksonskog porekla i proističe iz reči "fit" koja označava odgovarajuće sposobnosti koje omogućavaju da se telesni zadatak izvrši bez suvišnog napora. U svom širem kontekstu, reč "fit" označava telesni izgled, psihičko stanje,  funkcije sistema i ponašanje u životnoj sredini.

Opisati da neko vizuelno izgleda i oseća se "fit" znači prosto konstatovati: "Funkcionišem dobro, dobro izgledam i dobro se osećam."  Fitnes programi vežbanja svrstavaju se u red aktivnosti koje,  su posebno pogodne za razvoj i održavanje funkcionalnlh i motornih sposobnosti, kao i morfoloških obeležja, dakle, onih dimenzija koje čine suštinu zdravstvenog stanja. Osim toga,  oni imaju i mnoga druga obeležja koja im, kod velikog broja osoba različite starosti i pola, daju prednost u odnosu na standardne ciklične aktivnosti.

                                            POREKLO FITNESA

Fitnes sistemi vežbi došli su nam preko okeana, tačnije iz SAD-a, gde su bum doživeli '80-tih godina prošlog veka i njihova popularnost tamo je još uvek u punom jeku. Naše prostore počeli su da osvajaju pre 20 godina kada su se, isprva studljivo, počele da otvaraju teretane koje su u to vreme posećivali muškarci, najviše u želji da nabilduju svoje bicepse i tricepse. Vremenom su fitnes počele da otkrivaju i devojke i žene.

Kako se popularizovalo saznanje da iz fitness klubova ne izlaze samo nabildovana, već i zategnuta i lepo oblikovana tela, tako je počela da raste popularnost ove aktivnosti među ženskom populacijom. Fitnes klubovi su počeli da niču jedan za drugim, mešoviti, samo za muškarce, samo za žene, tako da sada, među mlađom populacijom, nije aktuelno pitanje da li vežbaš, već gde vežbaš..
 

                                       
       DELOVI FITNESA

Fitnes se sastoji iz nekoliko delova koji su namenjeni sportistima, rekreativcima, bolesnicima, tako da razlikuijemo:

   SPORTSKI FITNES PROGRAM:

    -sportsko dizanje tegova

    -sportski bodi bilding

    -sportski aerobik

    -sportski fitnes.

  
   REKREATIVNI FITNES PROGRAM

    -rekreativno dizanje tegova

    -rekreativni bodi bilding

    -rekreativni fitnes

    -slim program na trenažerima

    -grupno vođeni program

            - aerobik, strecing, tae-bo, zumba,..

            - antistres program-joga,

            - program za zdravlje i dugovečnost-pilates, 5 Tibetanaca, Tai-Či,

            - program za decu, sportiste, starije ljude.


   REHABILITACIONI FITNES PROGRAM, (dodatni program i usluge):

       -posle nekih operacija, povreda, trauma, ...

       -sauna, džakuzi, slana soba, kiseonične komore, boravak u prirodi;

       -masaža, skidanje celulita, limfna drenaža, akupunktura;

       -estetski tretmani: solarijum, kozmetika lica, manikir, pedikir, LPG;

       -savetovanje, psiho-terapije, life-koučing, itd.;

                         

          INDIVIDUALNI PROGRAMI FITNESA

                                                          

Body building

Proces fizičke regresije stanovništva može se efikasno zaustaviti vežbanjem sa opterećenjem, što dovodi do brzog razvoja mišićne mase i naravno snage. Body building, ili oblikovanje tela danas predstavlja daleko veći i kompleksniji program od pre 20-tak godina kada su se njime bavili isključivo muškarci želeći da povećaju mišićnu masu.

Danas je ovaj sport jedan od najprisutnijih među rekreativnim vežbacima, a nezaobilazni vid treninga u teretani je i većini profesionalnih sportista iz većine a slobodno možemo reći i iz svih sportova.                                                         

                                                            Body toning

Program pod nazivom body toning je tipicno ženski, programski specifičan koji poseban akcenat baca na one delove ženskog tela koji najpre dolaze na udar celulita i masnih naslaga.To su obično bokovi, zadnjica, butine i stomak. Kao što i sam naziv kaže, ovakvim treningom se postiže toniziranje i oblikovanje muskulature bez straha od povećanja mišićne mase.Naravno sve je apsurd, ako ne bi komponovali ishranu koja je vrlo bitan propratni činilac! Body toning obuhvata kardio deo, zatim anaerobno-aerobni deo, ponovo kardio deo i na kraju relaksaciju i strečing (istezanje) celog tela.


                                                     Redukcija telesne težine

Redukacija telesne težine- predstavlja posebno osmišljen sistem treninga namenjen “skidanju” ili “nabacivanju” telesne težine.
Program skidanja telesne težine je posebno interesantan jer se obraća velikom delu populacije koji su usled statičnosti posla kojim se bave, neredovne, nepravilno izbalansirane ishrane obolevaju od najčešće bolesti današnjice - gojaznosti.

Gojaznost je, u pravom smislu te reči, bolest i kao takvu je treba i tretirati, dugotrajnom i sistemačnom terapijom tj. treningom.

Sam trening moze biti organizovan u tri celine:
   - Uvodno kardio vežbanje
   - Rad u parteru i na spravama
   - Završno kardio vežbanje

          GRUPNI PROGRAMI FITNESA


Aerobik

Aerobik je vrsta treninga koja kombinuje ritmičke aerobne vežbe s istezanjem i vežbama snage.Cilj aerobika je povećati snagu, elastičnost i kardiovaskularni kapacitet organizma. U načelu se izvodi grupno, uz muziku i nadzor instruktora aerobika.

Časovi aerobika, koji se najčešće održavaju u teretanama i fitnes centrima, podeljeni su prema intenzitetu treninga, tako da su polaznici smešteni u različite grupe s obzirom na njihovu telesnu spremnost.

Step aerobik

Step aerobik se javlja 1989. godine kao rezultat saradnje Gina Millera, Reebok master trenera i Reebok tehnologije. Glavna karakteristika ovog vida aerobika je korišćenje step-klupice pomoću koje se stvara interesantan čas primeren svakom polazniku bez obzira na godine, pol i nivo utreniranosti.

Step-klupica pruža neograničenu mogućnost korišćenja za kreiranje aerobnog treninga bez obzira na to da li se radi o step koreografiji ili o workout programu!

Upravo ta raznovrsnost i neograničeni broj ideja u kreiranju step koreografije omogućili su da ovaj vid aerobika zadrži svoju popularnost i mesto u fitnes industriji više od deset godina!

Vežbači koji se odluče za ovaj program svakako mogu računati na poboljšanje kardiovaskularnih i respiratornih funkcija organizma, smanjenje potkožnog masnog tkiva, poboljšanje cirkulacije,  oblikovanje mišića u harmoničnu celinu, unapredjivanje zdravstvenog stanja.

Mix-aerobic

Prednosti: Namenjen je osobama koje vole dinamičan trening uz muziku ,i koje žele promenu na svom telu u razvoju psihofizičkih funkcija kao i održavanju već postignutih.

Mane: Ne mogu ga upražnjavati osobe sa zdravstenim problemima, naročito sa hroničnim tegobama kardiorespiratornog i koštanog-zglobnog sistema. Takođe nije za one koji ne vole glasnu muziku, naporan rad i intezivno znojenje. Predstavlja kombinaciju nekoliko vrsta aerobnih treninga. Najčešće se kombinuju elementi iz Aerobica, Tae-boa, Hi Low-a i ostalih aerobnih elemenata.

Pilates

Pilates  u poslednjih nekoliko godina je jedan od najpopularnijih vidova rekreacije kako u svetu tako i kod nas. Razlog tome je što vežbanje pilatesa osim fizičke aktivnosti, telu daje i neophodno opuštanje i uspostavlja ravnotezu između fizičkog i mentalnog. Tvorac pilates načina vežbanja je Jozef Pilates, rođen 1880.godine blizu Dizeldorfa u Nemačkoj.

 

Jozef je kao dete bio bolešljiv i patio je od astme, a preležao je i reumatsku groznicu,  bolest koja ostavlja posledice na čitav organizam, posebno na motoriku.

Jozef je svoja fizička ograničenja prevazišao upornim vežbanjem. Svojim specijalnim metodama protiv atrofije mišića vežbao je bolesnike prikovane za krevet.

Vežbajuci pilates možete promeniti svoj izgled, osećaj i izdrzljivost svog tela. On formira telo na jedan potpuno drugačiji način bez agresivnih i napornih vežbi, balansirajuci sve grupe misića. Sastoji se iz laganih i opuštajućih pokreta koji telo itekako dovode u stanje potpune kondicije.

Pilates vežbe podstiču gipkost i izdržljivost kako mišića tako i celokupnog tela, a akcenat se baca na mišiće abdomena, ruku i ramenog pojasa, kao i leđa, jer su prvenstveno oni osnova za pravilno držanje tela.

 

Tae-Bo

Tae-Bo je visoko intezivan program vežbanja sa pokretima i elementima borilačkih veština. 

Visok intenzitet, veoma zanimljiva koreografija i potrošnja velike količine kalorija su osnovne karakteristike ovog programa.

Prvi deo treninga podrazumeva strečing i vežbe zagrevanja,  potom visoko intezivni i dinamični koreografski deo, a završni deo treninga je rezervisan za relaksaciju i  strečing.

Body sculpting

Kako sam naziv kaže 'sculpting' - vajanje, oblikovanje, izgradnja, usavršavanje tela. Koncept treninga podrazumeva različite vežbe koje se tokom treninga ponavljaju određenim redosledom.

Vežbe mogu biti sa i bez opterećenja zatim sa rekvizitima kao sto su flexi bar, vijače, različiti fokuseri, džak ,lopte ,medicinka, steper klupica...

Po svojoj strukturi body sculpting je jednostavan ali veoma dinamičan, intezivan i napredan program. Pa samim tim zahteva od vežbača adekvatnu ozbiljnost, posvećenost i motivaciju u radu.

ZAKLJUČAK

Cilj svakog rada iz oblasti fizičke kulture, pa i vežbi oblikovanja tela-fitnesa, je svestrano i harmonično razvijena ličnost. Kada se jednom stekne navika za bavljenje fitnesom, kasnije neće predstavljati problem, jer je čovek tada u formi i oseća se mnogo bolje. Najbitnije je da ostane privržen zdravom načinu života.

 dr Bojan Jovanović, 2011.

 

Kontakt informacije

 • Naziv kompanije:
  OBRAZOVNI CENTAR - ULTRA NOVA WELLNESS STUDIO

 • Adresa:
  Beograd: Durmitorska 19; Novi Sad: Vase Pelagića 1, SEDIŠTE: Novi Sad, Save Kovačevića 3/5, 060/7671174, 069/767-114

 • Kontakt telefon:
  060 767 1174

 • E-mail:

 • jovanboj@yahoo.com

Foto galerija