MENI

Osnivači škole Šijacua

Tokujiro Namikoshi

Tokujiro Namikoshi je rođen je 15. novembra 1905. u Kanagavi, u Japanu. 1911. njegova porodica se seli u Hokaido. Počeo je da leči majčinu bolest primenjujući pritisak na njeno telo, što je dovelo do razvoja tehnike šijatsua. Godine 1925. polaže ispit za masažu u Policijskoj upravi, kako je predviđeno zakonom. Nekoliko meseci kasnije otvara svoj centar za lečenje šijacuom u Muroranu. Ovaj centar je zatvoren, a u Saporu se otvara novi.

U martu 1932. odlazi u Tokio da širi šijatsu, a otvara centar u Kudanšiti. 11. februara 1940, otvara svoju prvu školu, Nihon Shiatsu Gakuin en Bunkyo-ku (Japanska Shiatsu Akademija: Bunkyo-ku). Do 1944, već je obučavao 1000 terapeuta. Da bi obeležio ovu priliku, organizuje događaj u Hibiji. Oko 3.000 ljudi prisustvuje njegovoj konferenciji o Šijacu. Tokom Drugog svetskog rata, u maju 1945. Tokujiro Namikoshi je odlučio da započne svoj biznis iznova, i na spaljenom tlu svoje voljene školi, obećava: "iz prsta, sve će se ponovo roditi". Godinu dana kasnije, njegova nova škola Šiatsu Gakuin je završena.

Septembra 1953, zajedno sa svojim sinom, posećuje Devenport, Ajova u SAD, pozvan od strane Palmer škola, gde je održao nekoliko master časova na Shijatsu. Oboje su putovali po SAD da predaju Shijatsu. U februaru 1954, Merilin Monro je u Japanu na medenom mesecu sa legendom bejzbola, Džoom Di Mađom. Ide da vidi Tokujiro Namikoshi da se leči od nesanice. Ona se značajno poboljšava posle 7 sesija, i razvija jaku voleti shiatsu. To je učinilo Šijatsua i ime Tokujiro Namikoši mnogo poznatijom širom sveta.


U februaru 1955. godine, škola Shiatsu Nihon Gakko je odobrena od strane vlasti kao „Specijalizovana stručna škola“. Dana 28. marta 1957. godine, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Japana je akreditovalo školu „Shiatsu Nihon Gakko” kao profesionalnu školu za šiacu, ovlašćenu da podučava šiacu, u skladu sa postojećim zakonima. Oktobra 1959. Tokujiro Namikoshi Sensei je imenovan u odbor za pitanja u vezi sa sledećim specijalnostima: „Tokio Anma masaža, Shiatsu-shi, hari-shi, kiuu-shi i judo seifuku-shi”. Iste godine prihvata funkciju stalnog direktora udruženja specijalizovanih škola u Tokiju. U novembru iste godine imenovan je za predsednika Japanskog (Nihon) Šijacu Udruženja.

U martu 1964. imenovan je za potpredsednika „Nacionalnog instituta za učenje“ Zenkoku Iousei Shisetsu. U oktobru iste godine upoznao je dr Rudija Palombinija koji je bio u poseti Japanu kao trener-maser italijanskog olimpijskog tima. Doktor je bio toliko impresioniran šiacu tretmanima da je počeo da uči ovu tehniku, koju će kasnije podučavati i promovisati u Italiji. 

Januara 1968. Tokudžiro Namikoši se pojavio na TV u "Popodnevnoj emisiji", koja je imala mali segment za zdravstvene predmete, i držao predavanje o šijacuu. Od tada, pa naredne 3 godine, imao je svoj segment u okviru emisije, gde je proslavio svoj slogan: „Srce šiacua je poput majčinske ljubavi, pritisak prsta čini da život teče“ U oktobru 1969. godine, u televizijskom programu, govori o ženi koja je bila njegova prva ljubav, Čie San. Zahvaljujući TV prenosu, Čie San kontaktira Tokudžira ​​Namikošija, kojeg nije videla 41 godinu, i oni odlučuju da se venčaju. Venčanje je održano u Hotelu Palas i prisustvovalo mu je preko 800 ljudi, a događaj je direktno prenošen na televiziji.

 

U decembru 1973. drži predavanja o šiacuu u Kanzas Sitiju, Misuri u SAD. Iste godine, država Pensilvanija nudi Muhamedu Aliju seanse šiacua tokom perioda u kojem se on obučava za borbu. Godine 1978. nominovan je za mesto u Savetu udruženja specijalizovanih škola u Tokiju. Godine 1981. menja naziv škole u ​​"Shiatsu Senmon Nihon Gakko" kako bi ga prilagodio propisima za specijalizovane strukovne škole. U novembru 1982. guverner Tokija mu dodeljuje nagradu za doprinos javnom zdravlju i higijeni. 29. aprila 1983. godine, na dan carevog rođendana, odlikovan je Ordenom izlazećeg sunca zlatnim zracima sa rozetom (xù rì xiǎo shòu zhāng) za rad na unapređenju zdravlja. Godine 1986. pojavljuje se u programu sada poznatog filmskog reditelja Takešija Kitana, i vozi se na rolerkosteru sa podignutim palčevima. To ga čini popularnim među japanskom omladinom koja ga naziva Džet Namikoši. 

25. septembra 2000
. Tokudžiro Namikoši Sensei umire u 94. godini.

Kontakt informacije

 • Naziv kompanije:
  OBRAZOVNI CENTAR - ULTRA NOVA WELLNESS STUDIO

 • Adresa:
  Beograd: Durmitorska 19; Novi Sad: Vase Pelagića 1, SEDIŠTE: Novi Sad, Save Kovačevića 3/5, 060/7671174, 069/767-114

 • Kontakt telefon:
  060 767 1174

 • E-mail:

 • jovanboj@yahoo.com

Foto galerija